Přejít k hlavnímu obsahu

Proč miminka nemohou med – podrobně

Med

To je situace… Med představuje pochutinu, jež obohacuje jídelníček nespočtu (nejen) maminek a těhotných žen. A co víc, surový med lze do jisté míry považovat za zdraví prospěšnou potravinu.


 

Na první pohled se med jeví jako neškodný pro miminka. Bohužel může přepravovat „černé pasažéry“.

Botulismus: když je med pro dítě jed

Drobné spory tyčinkovité bakterie Clostridium botulinum se přirozeně mohou vyskytovat v medu a uvolňovat toxin, s nímž se nedovede vyrovnat nevyvinutý trávicí trakt miminka.

Příznaky infantilního botulismu zahrnují:

  •   Zácpu
  •   Potíže se sáním a polykáním
  •   Vytékání slin z úst
  •   Letargii
  •   Zácpu
  •   Zhoršenou pohyblivost
  •   Pokles očních víček
  •   Slabý pláč

Nebude-li dítěti poskytnuta léčba, následky mohou být fatální.

Co dělat v případě podezření na kojenecký botulismus?

Ať už u dítěte zaznamenáte zácpu, což bývá prvotní příznak botulismu, nebo jiné výše uvedené symptomy této infekce, doporučuje se urychlená návštěva lékaře.

Obsahuje každý med botulismus?

Podle jedné studie provedené v Polsku v roce 2018 obsahovalo spory botulismu 2,1 % z 240 vícebarevných vzorků medu. S ohledem na to je med nejčastější příčinou infantilního botulismu. Proto ze strany odborníků lze často slýchat důrazná doporučení o tom, aby se maminky vyvarovaly krmení miminka medem.

Jaká je prevalence dětského botulismu z medu?

V USA je každoročně hlášeno zhruba 110 případů kojeneckého botulismu. U nás jsou to dva až tři případy ročně.

Některé z těchto infekcí mohou pocházet z jiných zdrojů, jako je:

  •   Půda kontaminovaná bakteriemi
  •   Domácí masové nebo zeleninové konzervy
  •   Klobásy, při jejichž výrobě byla použita špatně opraná zelenina
  •   Kontaminované maso

Med však zůstává nejčastější příčinou.

Může maminka uvařit med pro dítě?

Spory způsobující botulismus jsou takřka „skálopevné“. Jejích eliminace vyžaduje vaření po dobu minimálně 10 minut.

V případě pečení s medem není dosaženo dostatečně vysoké teploty. Proto takový recept lze považovat za nevhodný pro miminka. Hold, o ten vynikající jablečný moučník se skořicí a medem se s miminkem bohužel nemůžete podělit. 

Jak je tomu u pasterizovaného medu?

Ani v tomto případě by vám pediatři nedali „zelenou“. V sázce je hodně, přičemž pasterizace nedovede stoprocentně zaručit zahubení sporů.

Starší děti a dospělí nemusí tato problematika zajímat díky jejích dostatečně vyvinutému imunitnímu systému. Avšak vzhledem ke smrtelnému riziku v případě kojenců je na místě se medu vyhnout do 12. měsíce věku.

Mohou si miminka dopřávat oříšky v medu?

Obecně veškerým produktům s obsahem medu se je třeba vyhnout do výše uvedené věkové hranice. „Červenou“ má tedy každý výrobek s medem v názvu (či v použitých ingrediencích), včetně:

  •   Sirupy proti kašli 
  •   Řecký jogurt s medem
  •   Saláty
  •   Chlebové těsto
  •   Ovesná kaše
  •   Marináda
  •   Tyčinky
  •   Zmrzliny (např. Oříškovo medová zmrzlina Madlenka)

Jak jsme zmínili výše, med obsažený v těchto výrobcích nemusí během procesu vaření či pečení dosáhnout natolik vysoké teploty, jež by bezpečně zajistila usmrcení spor. Vyhnout se jim je proto sázkou na jistotu.

Pokud jde ale o jiné výrobky na bázi medu (tedy ne o potraviny), nejbezpečnějším řešením je před jejich použitím věnovat čas vlastnímu průzkumu. Příkladem budiž antibakteriální lékařský med Medihoney, který lze využít i jako krém na bradavky: při jeho výrobě se využívá ozáření, což zahubí veškeré spory, a tím se produkt stává bezpečným při kojení. (Ačkoli příbalová informace pro jistotu doporučuje před krmením setřít veškerý krém z bradavek.)

Je problém med v krému na bradavky?

Jak může být po 12. měsíci věku dítěte med náhle v pořádku?

Ve věku 12 měsíců je imunitní systém dítěte vyvinut již do takové míry, že dovede zneškodnit spory ještě před uvolněním takové dávky toxinu, která by způsobila potíže. Přestože podle některých odborníků je bezpečná věková hranice o trochu nižší, oficiálně se pro jistotu udává onen jeden rok.

Jak se má maminka zachovat, pokud omylem dala jejímu dítěti med?

Buďte bez obav. I ta nejlepší maminka jednou „utne“. V drtivé většině případů je vše v pořádku. Přesto raději o této skutečnosti informujte vašeho poskytovatele zdravotní péče a sledujte dítě, pokud jde o příznaky.

Je pro maminku bezpečné konzumovat med při kojení?

Ano. Plně vyvinutý imunitní systém si poradí s expozicí botulismu. A co víc, spory se nepřenášejí mlékem.

Jaké sladkosti dávat dítěti namísto medu?

Když miminko nemůže med, možná vás napadá, čím mu lze odladit život. V prvé řadě byste si však měla uvědomit, že podle odborníků by dítě minimálně do 18. měsíce věku nemělo ochutnat žádnou sladkost.

Pokud si takzvaně nemůžete pomoci, doporučujeme připravovat ty chutné koláče, kašičky a moučníky z přírodních sladidel, jež jsou alespoň o trochu zdravější než rafinovaný cukr. Typickými zástupci této kategorie jsou javorový, kukuřičný, palmový či datlový sirup, případně stevie.

Shrnutí: med a miminko nejde dohromady

Třebaže med není jediným zdrojem nákazy infantilním botulismem, vyhýbání se této poživatině je nejsnadnější způsob pro zamezení infekce. Ačkoli tato strategie není nejpraktičtější, kontrola etikety u potenciálně rizikových potravin může zabránit panickému „Googlování“ ve dvě ráno.
 

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA