Pažitka v těhotenství | Těhotenství.cz

Pažitka v těhotenství

Pažitka v těhotenství - Těhotenství.cz

Pažitka má tendenci být používána spíše jako ozdoba jiného jídla a tím se často přehlíží. Avšak tato nenápadná bylinka je zdrojem kyseliny listové, železa, vlákniny, vitaminu C, vitaminu B6, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, mědi a manganu.

Kyselina listová a její metabolity jsou souhrnně označovány pojmem foláty - je jednou z nejdůležitějších živin v prvním trimestru těhotenství. Zvláštní význam mají foláty v průběhu těhotenství pro normální růst a vývoj plodu. Jejich nedostatek se pak může projevit rozštěpovými a jinými vývojovými vadami. Nedostatek folátů může být absolutní – tj. jejich nedostatečný příjem v potravě. Nebo může být relativní - tj. jejich nedostatečná přeměna na biologicky aktivní (tělem využitelné) formy folátů. Přirozenými potravinovými zdroji folátů jsou především zelené části rostlin, tzn. především listová zelenina, špenát, brokolice, růžičková kapusta, hrášek, fazole, slunečnicová semena apod. a v menší míře ovoce. Ze živočišných tkání jsou nejbohatším zdrojem játra a ledviny. Kyselina listová je termolabilní, je rozkládána světlem, podléhá oxidaci. K úbytku ve stravě (až 90 %) docházízejména vařením a též vyluhováním. Ve dvou lžičkách čerstvě nasekané pažitky je 6,4 mikrogramů kyseliny listové.

Pro správné vstřebávání železa potřebuje tělo vitamin C. Pažitka tělu těhotné ženy dodá oboje: ve dvou lžících je asi 3,5 miligramů vitaminu C a 0,1 mg železa. Stejné množství pažitky pak obsahuje asi 12 mg hořčíku. Ten je důležitý, aby vývoj dítěte probíhal v pořádku. Jeho nedostatek totiž zvyšuje riziko předčasného porodu či potratu. Hořčík je pro funkci lidského organismu zcela nezbytný. Přináší uvolnění, pomáhá od bolestivého svalového napětí, je podstatný pro správnou činnost svalů a nervů. V období těhotenství je hořčík jednou z klíčových látek. Umožňuje správný vývoj plodu a má příznivý vliv na psychiku ženy. Jelikož těhotné a kojící ženy patří do rizikové skupiny, měly by jeho hladinu v organismu pečlivě hlídat. Hořčík neboli magnesium je stopový prvek, který hraje jednu z hlavních rolí v procesu lidského metabolismu bílkovin, cukrů a tuků. Umožňuje aktivovat více než 300 enzymů v lidském těle a zabezpečuje správnou činnost hormonů. Velice důležitá je jeho funkce v oblasti činnosti srdce, zabraňuje totiž poruchám srdečního rytmu. Účinkuje velmi příznivě na vysoký krevní tlak. U těhotných žen, které mají problémy s poruchou trávicích procesů, může hořčík příznivě ovlivnit pravidelnost jejich stolice.

Pažitka je snadno k dostání na trhu nebo obchodech s potravinami. A jednoduše se také dá pěstovat doma. Jako doplněk se dá pažitka použít do celé řady jídel: do některých druhů salátů, polévek, na vařené nebo pečené brambory, s tvarohem nebo jen na chléb s máslem.

Těhotenství.cz, Foto: Wikimedia