Přejít k hlavnímu obsahu

Sporné suroviny v dětském jídelníčku

Limonády

Jídelníček dětí je vděčným tématem spousty diskuzí. Představy jsou různé a každý má svůj pohled na věc, ale jasná pravidla, co je a není špatně, neexistují. Některé suroviny jsou na pováženou, jiné byste pro jistotu dětem servírovat ani neměli. 
 

Rovnováha vítězí

To, co může konzumovat dospělý, se pro děti občas nehodí. Musíte to mít na paměti, abyste dětem záměrně nepodlomili zdraví, nerozházeli jim hormony, neovlivnili špatným stravováním vývoj a nezadělali na trávicí potíže. Přistupujte k jídlu zodpovědně, abyste si o pár let nemuseli vyčítat, že má dítě zkažené zuby nebo přecitlivělý žaludek a pošramocená střeva. Na druhou stranu se nemusíte bát ukázat dítěti pestrou stravu se vším všudy. Není nutné, aby dvouleté dítě jedlo jen vývar s dušenou brokolicí a sušenky výhradně jen z datlové pasty. Střídmost je klíčem k úspěchu. 

Cukr 

Kolem cukru se toho napovídá až až. Rafinovaný bílý, třtinový, kokosový nebo med a jiná sladidla jako xylitol nebo stévie. Jen první zmiňovaný je pod palbou a ve velkém vyřazovaný z dětského menu. Pravda, ve vyšším množstvím tělu nesvědčí, může způsobovat poruchy pozornosti, negativně ovlivňovat činnost mozku a zadělat na celou řadu komplikací. Nehledě na snazší rozvoj zánětů u dívek. Pokud cukr dětem dodáváte s rozmyslem a chleba s medem nestřídají komerční sušenky, není se čeho bát. V běžné stravě sice cukr je, ale v množství, které dětem neublíží. A zvyknou si na něj. Pro dobrý pocit můžete bílou klasiku nahradit třtinovým cukrem a zvýšit spotřebu medu. 

Perlivé nápoje 

Většina limonád je silně slazená a chuť je uměle upravená, aby lahodila dětským jazýčkům. To nevěstí nic dobrého. Do tří let věku by mělo dítě pít jen čistou vodu, čaje a nárazově ovocné džusy nebo mošty. Sladká chuť do života dětí sice patří, ale u nápojů jde o zradu. U tekutin si neuvědomují to ohromné množství, které do sebe dostaly. A může přijít šok nebo se rozvinout toxické návyky, kterých se budete jen těžko zbavovat. Varování se týká i perlivých nápojů. Ani ty nejsou vhodné pro děti. Bublinky nedělají dobře jejich trávení, mohou vyvolávat zvracení a i po několika hodinách je trápit úpornými bolestmi břicha a křečemi. Stačí pár loků a problém je na světě. 

Celozrnné pečivo

Spousta lidí dává přednost rohlíku s posypkou ze semínek a klasické pečivo stojí stranou. Stejnou úvahu používají i u jídelníčku pro děti. U nich to ale tak nefunguje. Dětské trávení není schopné strávit tak ohromné množství vlákniny, které přijme ze semínek a ořechů obsažených v celozrnném pečivu. Varování se ale netýká dýňových a slunečnicových semínek, která jsou pro děti velmi prospěšná a rozemletá je umí strávit už před prvním rokem. 

Sůl a koření 

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v jídelníčku pro dospělé. U dětí by se jí mělo maximálně šetřit. Pokud osolíte polévku nebo kaši, v pořádku, je ale třeba dávat si pozor na skryté soli, které si hned neuvědomíte a mohou zvyšovat podíl sodíku v dětském organismu. To se týká mimo jiné uzenin nebo paštik. Ani vzdáleně to nemá se zdravým jídelníčkem nic společného. Přinejmenším stejně obezřetní musíte být i u koření. To je lepší nahradit zelenými bylinkami a chuť ovlivnit jen tak, aby byla jemná a příjemná. U chilli nebo pálivých papriček není o čem debatovat, jsou tabu. Pokud už se tak stane, děti je většinou vyplivnou. Pokud tedy nemají plné dutiny od rýmy. Pak špatně vnímají vůni i chuť a dávka něčeho ostřejšího jim může popálit sliznice. 
 

autor: www.mojetehotenstvi.cz | Marcela Svobodová
kategorie: Výživa dětí

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.