Přejít k hlavnímu obsahu

Hříšné (ne)chutě v těhotenství: Jak na ně vyzrát?

Pondělí 7. Duben 2014 09:49
Čokoláda v těhotenství

Každá nastávající maminka prožívá nezřízené chutě či naopak nechutě odlišně a individuálně. My vám však přinášíme pár skvělých nápadů, díky kterým vyzrajete na opravdu divoké varianty, jež se v požehnaném stavu, nechtějí dát na ústup.

Zdravější alternativy k čokoládě a brambůrkům

  • Mléčnou čokoládu a další tomu podobné cukrovinky, tyčinky a jiné vyměňte za kousek kvalitní hořké čokolády. Neobsahuje tolik cukru a navíc má mnohem "čokoládovější" chuť, ta zavlaží vaše chuťové pohárky
  • Chuť na sladké také stopnete díky čerstvému a sušenému ovoci, vyhýbejte se však tomu, které je navíc zbytečně přislazováno. Sušené plátky jablek jsou mnohem zdravější než doslazovaný ananas. Dávejte přednost tomu, co vám vyrostlo na zahrádce před tím, které je v supermarketu označeno jako „bio“.
  • Oblíbené brambůrky nahradíte například tím, že si na kapce olivového oleje opečete plátky dýně hokaido.
  • Skvělé jsou také ovocné koktejly, například banánový nebo jahodový. Ovocný cukr je totiž pro tělo nejlepší. Totéž platí i o salátech z ovoce nebo zeleniny.

Proč vlastně na nás útočí?

Tento kolotoč chutí roztáčejí právě hormony, které nám aktivují chutě na nesourodé kombinace potravin, i když nám nikdy doopravdy nechutnaly nebo nám dokonce zprotiví to, co jsme jinak milovaly. Hormonální bouře je nevyzpytatelná, ale je velmi důležité mít své chutě pod palcem, abychom sebe i miminko nezatěžovaly nevhodně sestaveným jídelníčkem.

Zkuste také rozeznat, zda vaše chutě nejsou podmíněny strachem, depresí nebo dokonce partnerovým nezájmem. Výše uvedené mohou být viníkem a přejídání kaloricky náročnými potravinami je na světě.