Přejít k hlavnímu obsahu

Fíky jsou vhodný doplněk stravy v těhotenství

Úterý 3. Březen 2015 13:40
Fíky v těhotenství

Fíky jsou díky svým nutričním hodnotám na seznamu nejzdravějších potravin pro druhý trimestr těhotenství. Jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Mají vyšší obsah vlákniny než běžně konzumované ovoce a zelenina.

Fíky v těhotenství jako zdroj řady vitamínů

Vápník: fíky jsou velmi dobrým zdrojem vápníku, jehož potřeba je v těhotenství dvojnásobná, jelikož plod odebírá své nároky na vápník z mateřské krve. Vápník je zásadní pro posilnění kostí těhotných žen a pro budování kostí u miminka - podílí se největší měrou na stavbě kostí, páteře, zubů, vlasů, nehtů a kůže. 8 kousků fíků obsahuje 6% vápníku.

Vláknina: v 1 šálku sušených fíků je neuvěřitelných 5 gramů vlákniny.

Železo: dalším důležitým prvkem, který fíky obsahují je železo. Rovněž tohoto prvku potřebuje těhotná více, kvůli většímu objemu krve. Jeho nedostatek může způsobit anémii.

Hořčík: zvláště důležitý je v těhotenství hořčík. Jeho nedostatek může způsobit například vrozené vady potomka. Zvyšuje se rovněž riziko potratu či předčasného porodu. U těhotné ženy může nízká hladina hořčíku způsobit lámání nehtů, kazivost zubů či poruchu metabolismu tuků, bílkovin a cukrů.

Vyzkoušejte sušené fíky

Máte-li ráda sladké, zvolte sušené fíky, protože ty rozhodně sladké jsou. Uspokojíte tak svoje chutě a navíc dodáte tělu potřebné prvky.

Sušené fíky jsou trvanlivé, neboť procesem sušení se obsah sacharidů zvyšuje až na 70%. Sušené fíky mohou být skladovány po dobu několika měsíců v chladném a tmavém místě nebo v chladničce. Sušené fíky by měly být dobře zabalené, aby se na vzduchu nevysušily a neztvrdly.

Naopak čerstvé fíky kupujte jen k okamžité spotřebě. Jejich trvanlivost je omezena na dva dny. Vybírejte dobře probarvené baculaté a křehké plody, s pevnými stopkami, ale ne plesnivé, potlučené nebo jinak poškozené. Aroma fíků je také vodítkem pro vyhodnocení jejich čerstvosti a chuti. Fíky musí mít jemně nasládlou vůni. Nakyslé aroma je indikátorem jejich možného kažení.

Nutriční složení sušených fíků ve 100g (výpis):

Energie kJ

 

 

1090 kJ

 

 

Vitamin C

 

 

1,2 mg

 

 

Hořčík

 

 

68 mg

 

 

Draslík

 

 

680 mg

 

 

Vápník

 

 

162 mg

 

 

Železo

 

 

2 mg

 

 

 

autor: www.tehotenstvi.cz | Petr Sýcha

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.