Přejít k hlavnímu obsahu

Syrovou mouku v těhotenství raději vynechte

Mouka v těhotenství

V těhotenství s největší pravděpodobností zvažujete daleko více, jaké potraviny si dopřát a jakým se naopak vyhnout. Pomysleli jste však někdy na syrovou mouku? Tato ingredience dokonce chybí na většině seznamů zakázaných potravin v těhotenství. Přitom následky mohou být závažné.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) označilo syrovou mouku za příčinu několika epidemií alimentární nákazy. Ročně v USA bakterie E. coli infikuje zhruba 95 tisíc osob.

Může těhotná žena požívat syrovou mouku?    

V tomto případě je odpověď jednoznačná: ne! Syrová mouka v jakékoli formě je během těhotenství škodlivá. Pokud jste dosud uždibovala těsto na cukroví nebo olizovala vařečku na domácí moučník, měla byste přehodnotit vaše stravovací návyky.

Tato „potravina“ se může zdát neškodná oproti notoricky známým zákazům typu sushi či nedopečené maso. V syrové mouce se přitom mohou ukrývat nebezpečné bakterie, jako je Escherichia coli (E. coli).

Obilí, z něhož se mouka získává, není ošetřeno proti bakteriím. Před balením mouky se neaplikují ani jiné procesy pro zabití patogenů, jako je pečení, vaření nebo smažení. Řečeno bez obalu, pokud v kterékoli fázi výrobního procesu proniknou bakterie do mouky, zůstanou tam i v době, kdy danou mouku sypete do jídla.

Syrová mouka jde ruku v ruce s dalšími rizikovými ingrediencemi

Navíc některé z receptů, v nichž se nachází syrová mouka, například těsto na sušenky, zahrnují také syrová vejce. Syrová, případně nedostatečně uvařená vajíčka mohou obsahovat bakterie salmonely a potenciálně způsobit otravu jídlem.

Proto si, bohužel, nemůžete pochutnávat na syrovém těstě na koláče nebo palačinky. Nepříjemný zákaz se vztahuje na všechny skupiny obyvatel, avšak na těhotné obzvlášť.

Jaká konkrétní rizika s sebou nese konzumace syrové mouky v těhotenství?

Uždibováním těsta, ať už slaného, nebo sladkého, si zaděláváte na alimentární onemocnění. Přestože příznaky tohoto onemocnění jsou individuální, podle CDC mohou po konzumaci syrové mouky nastat následující potíže (nezávisle na tom, zda jste těhotná):

  • Žaludeční křeče
  • Průjem (ve stolici může být přítomná krev)
  • Zvracení
  • Horečka

V těhotenství může mít otrava závažnější průběh. Navíc pravděpodobně ovlivní vaše miminko. Během gravidity je totiž potlačena obranyschopnost vašeho organismu.

Nutno podotknout, že ten typ E. coli, který se objevuje v syrové mouce, je spojován s vyšší četností hospitalizace ve srovnání s jinými patogeny.

Jak v těhotenství zacházet se syrovou moukou?

Se syrovou moukou je vhodné zacházet stejně jako se syrovým masem:

  • Zabraňte kontaktu syrové mouky s potravinami určenými k přímé spotřebě.
  • Po práci se syrovou moukou si pečlivě umyjte ruce
  • Pravidelně dezinfikujte kuchyňskou linku, ideálně jednou denně
  • Nekonzumujte moučné výrobky, dokud nejsou důkladně tepelně upraveny.

Hledáte chutnou alternativu k ochutnávání sladkého těsta? Vyzkoušejte speciální recepty na jedlé těsto na cookies, které zahrnují tepelně ošetřenou moukou a pasterizovaná, případně žádná vejce. Tento druh těsta je určen ke konzumaci bez jakékoli tepelné úpravy.

autor: www.tehotenstvi.cz | Pavel Drahoňovský

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA