Teratospermie

Dobrý den, rád bych vás požádal o váš názor a radu, jak postupovat dále v případě mé neplodnosti. S manželkou se pokoušíme o dítě asi 3 roky. Krátce po svatbě partnerka otěhotněla, avšak cca v 10. týdnu musela podstoupit kyretáž dělohy. Od té doby se marně pokoušíme a stále se nedaří. Podstoupili jsme všechna možná vyšetření, u manželky nebyl zjištěn žádný problém, zádrhel je zřejmě v mém spermiogramu. Byla mi diagnostikována OAT (koncentrace 12 mil., progres. pohyb 10 %, morfologie 1 %). Po návštěvě androloga zjištěna nízká hladina testosteronu (8 nmol/l), byl mi proto předepsán Clostylbegyt a Anastrozol. Po asi roční  léčbě došlo k signifikantnímu zlepšení - konentrace se zvýšila na 54 mil./ml, progresivní pohyb na 37 %, celkový pohyb 50 %, pouze morfologie se zvedla jen na 2-3 %. Podstoupili jsme dvě neúspěšné IUI a tak jsme se rozhodli pro IVF-ICSI. Od manželky ziskány 4 zralé oocyty, všechny se podařilo oplodnit a všechny se vyvíjely až do 5. dne. Partnerce zavedena 1 expandovaná blastocysta kvality 2 a 1 embryo bylo zamrazeno. Zbylé embrya byla zřejmě pro kryokonzervaci nevhodná. IVF bohužel nedopadlo, výsledkem byl negativní těhotenský test. U androloga provedeno ještě testování fragmentace DNA spermií,výsledek byl 4 %,tudíž v normě. Chtěl bych se proto zeptat, pakliže nedopadne dobře KET, máme vzhledem k mé teratospermii v příštím cyklu vyzkoušet spermie dárce? Popř.,jak postupovat dále.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

 

děkuji Vám za Váš dotaz.

Já bych se cestou užití spermií dárce nevydávala, máte šanci na biologicky vlastní dítě. Doporučuji Vám opakovat IVF a doplnit genetické vyšetření embryí, pokud nebylo v 1. IVF cyklu provedeno. Při teratospermii je totiž bohužel vyšší pravděpodobnost výskytu spermií s chromozomální vadou, což vede ke vzniku embryí s abnormálním počtem chromozomů. Pokud je takové embryo přeneseno do dělohy, nejčastější výsledek je negativní těhotenský test, případně potrat v prvních třech měsících těhotenství. Pokusila bych se také o zisk většího počtu vajíček, je-li to možné, a to volbou buď jiného stimulačního protokolu nebo vyšší stimulační dávky. Věřím, že bude nalezeno chromozomálně normální embryo vhodné pro přenos do dělohy a perspektivní z hlediska svého dalšího vývoje. Otázka potom je, jak případně dál vyšetřit partnerku před embryotransferem, aby byly vyloučeny všechny jiné možné příčiny selhání implantace embrya. A pokud jste nebyli s partnerkou v minulosti vyšetřeni geneticky, bylo by vhodné samozřejmě doplnit i toto testování.

Pokud byste měl otázky, prosím, kontaktujte mě na mém e-mailu.

 

Se srdečným pozdravem

MUDr. Lenka Hromadová

vedoucí lékař IVF ambulance/ Head IVF Clinician

 

REPROMEDA

Biology Park

Studentská 812/6

625 00 Brno

tel. +420 511 158 222

Těhotenství.cz