Přejít k hlavnímu obsahu

Zbavte se předsudků aneb děti a maso

krmení

Názory na zdravý jídelníček a konzumaci masa obzvlášť se liší. U dospělých a i u dětí. Pravda je ale vždy někde na půli cesty a u masa tomu není jinak. Tabulky netřeba, ale bez selského rozumu se nepohnete z místa.  

Nenáviděné maso  

V prvních měsících je o stravu postaráno a děti jsou jen na mateřském mléce nebo umělé stravě. Experimenty jsou tabu a miminkovskému trávení by neprospěly. První příkrmy přichází na řadu až kolem čtvrtého měsíce. Většinou se začíná mrkvovou kašičkou a postupně se přidávají další a další suroviny - luštěniny, sladší druhy zeleniny, ovoce, mléčné výrobky. A maso. Většinou kuřecí nebo krůtí, libové. Ale jen občas. Jde totiž o spornou potravinu, se kterou by se to nemělo přehánět. Je to paradox. Buď si totiž maso zaslouží stejnou pozornost jako všechno ostatní, nebo se stojí na pranýři hned vedle tvarohů.  

Omyl. Maso bylo, je a vždycky bude démonizované. Neprávem. Běžně se uvádí, že děti by měly denně sníst minimálně jeden mléčný výrobek a ve věku kolem dvou let jich přijmout dokonce až 500 gramů. Poutá se k nim možná až zbytečně velká a silná pozornost. Ano, pro vývoj jsou v prvních šesti letech skutečně důležité, ale nic by se nemělo přehánět a vést do extrémů. Možná kdyby se usměrnila konzumace jogurtů, dostalo by po právu prostor maso. Bohužel. Stojí na stejné straně jako vejce.  

Úspěch na dohled  

Maso by v jídelníčku dětí nemělo chybět. Tečka. Možná ho budou odmítat. Přeci jen jde o specifickou chuť i strukturu, ale je třeba, aby ho čas od času zařadily a rodiče byli neústupní. Na druhou stranu nelze bílkoviny přijímat jen z masa. Pro zdravý vývoj je důležité, abyste všechny živiny přijímali (týká se to pochopitelně i dospělých)

rovnoměrně z živočišných i rostlinných zdrojů.  

Balíček benefitů  

Maso má v sobě celou řadu důležitých nutrientů v čele s těžko dostupným železem, s vitamínem B12 a poctivou dávkou bílkovin. Nutno dodat, že to, co do sebe dítě dostane v jedné porci masa, by v rostlinné podobě “neujedl” ani za tři dny. Pokud dítěti ale maso nechutná, zkuste různé varianty, měňte druhy, pohrajte si s kořením a zapékejte s batátovým nebo bramborovým a dýňovým pyré a  vmíchejte do rýže nebo kuskusu, abyste chuť masa mírně utlumili.  

Ideální porce  

Velké diskuze se vedou ohledně toho, kolik masa je pro děti akorát a jak často ho vlastně podávat. Dodnes se odborníci neshodli. Někdo navrhuje konzumaci ob den, další klidně i šestkrát týdně. Někdo dává přednost porci o velikosti dlaně, další by nepřekračoval jednu polévkovou lžíci.  

Skvělou pomůckou je řídit se dle aktuální váhy dítěti. Ta se neustále mění, a tak můžete snadno korigovat porci podle jeho potřeb. Držte se v rozmezí 1 - 1,5 gramu na jeden kilogram hmotnosti čtyřikrát v týdnu a máte vyhráno.  

Jeden druh nestačí  

Drtivá většina rodičů “kope” jen za kuřecí, drůbeží a v některých případech i za ryby. Ty se ale většinou točí jen kolem lososa, tuňáka nebo tresky. Na sladkovodní kousky v Čechách lidé paradoxně příliš netrpí a například vynikající amur nebo lín stojí stranou. Kvalita a chuť masa je přitom srovnatelná. Není třeba bát se ani vepřového nebo hovězího. Tyto druhy nejsou bohužel příliš populární, jednou za to může tuk, podruhé fámy o kontaminaci hovězím mozkem. Není nejmenší důvod děti učit konzumovat jen libové maso. Naopak. Rozmanitost na talíři jim prospívá. Ještě o něco více sporné jsou vnitřnosti. Ty se sice nedoporučuje podávat úplně malým dětem, ale po třetím roce věku v tom není sebemenší problém. Obsahuje zcela odlišné živiny a pro organismus jsou zajímavou a hlavně vítanou vzpruhou. Pokud dětem zavání a smažená játra na cibulce nebo s omáčkou zkrátka nejdou pod nos, zkuste je smíchat se sádlem a vajíčky do jemné pomazánky nebo nakrájejte kousky i s ledvinkami do polévky.  

Na půli cesty  

Pokud jste k masu skeptičtí, existuje vcelku jednoduché řešení, jak jeho příjem udržet na uzdě a zároveň dětem neodepřít benefity, které s sebou přináší. Polévka vám vytrhne trn z paty. Silný vývar je pro většinu dětí dobře stravitelný (nehledě na to, že ho mohou vypít nebo místo lžíce použít zábavnější variantu v podobě brčka). Jde o snadný způsob, jak dohnat manko v příjmu bílkovin a dodat tělu téměř okamžitě velké množství všech živin nezbytných pro správný vývoj, dostatečný růst, sílu kostí a rychlý metabolismus ovlivňující například množství energie nebo schopnost hojení ran.  

Stačí nechat vyvařit pár kousků masa (možné jsou i kuřecí kosti, ale malé části kuřecího nebo hovězího dítě zvládne), přidat hodně zeleniny a ochutit. Klasický vývar je rychlý a zdravý. Navíc ho můžete snadno zamrazit a nechat na horší časy nebo když bojujete o každou minutu a potřebuje výživově hodnotnou večeři.

autor: www.tehotenstvi.cz | Michaela Svobodová
kategorie: Výživa dětí

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA