Přejít k hlavnímu obsahu

Stravování těhotných-Minerály a stopové prvky

Jsou nezbytné pro výstavbu těla plodu. Podílejí se na látkovém metabolismy v těle matky i plodu. Nejvýznamnější jsou: vápník (Ca), fosfor (P), hořčík (Mp'i jód (J) a železo (Fe).

Ca - vápník: důležitý pro udržení pevnosti kostí a zubů a dobrou funkci svalů a nervů. Plod odebírá svou potřebu a nároky na vápník z mateřské krve Největší zdroje Ca: brokolice, celer, mléčné výrobky a mléko, sojové produkty listová zelenina, sardinky a šproty, mák, sezamové a slunečnicové semeno.

Fe - železo: prvek nutný pro tvorbu červeného krevního barviva (hemoglo­binu - HMB) společně s vitamínem C, B 12 a kyselinou listovou. HMB je pře- našeč kyslíku, nezbytný pro matku, jejíž krevní objem se zvýší i pro krvetvorbu plodu. Mnoho těhotných trpí jeho nedostatkem, a proto čerpá z rezerv. Železo je nutné přijímat potravou: červené maso, ryby, vejce, kvasnice, fazole, celozrnný chléb, červená řepa, kořenová a listová zelenina, mandle, fíky, rozinky a sušené švestky.

Přítomnost železa v organismu těhotné ženy je velice důležitá, proto pokud přirozený příjem v potravě nestačí, je nutné rozšířit zdroje železa o lékovou formu. Léky dodávající železo do organismu se však často hůře vstřebávají a brzdí resorpci (vstřebávání) zinku do organismu. Tyto léky též přispívají k tvorbě zácpy. Proto je lepší dostávat železo do organismu především přiroze­nou potravinovou formou.

Mg - hořčík: spolu s vápníkem napomáhá k výstavbě kostí, zubů a nehtů. Je potřebný k správnému využití kyslíku ve svalové tkáni. Nedostatek se projeví svalovou křečí, hubnutím, nervovými poruchami, u těhotných hrozí předčasný porod. Potraviny obsahující vysoké dávky hořčíku: brambory, zelenina, sója, kešu oříšky, pečivo a mořské plody.

P -fosfor: je vázán na Ca - vápník, zčásti se účastní na enzymatických proce­sech. Potraviny bohaté na fosfor: drůbeží maso, mořské ryby, ořechy, plnotučné mléko a podmáslí.

J - jód: je významnou složkou napomáhající vývoji plodu, zvláště pak jeho mozku. Vaše štítná žláza potřebuje jód pro tvorbu hormonů, které ovládají mnohé životně důležité funkce vašeho těla. Nejvíce jódu získáte v těchto potra­vinách: jodisovaná sůl, mořské ryby a mořské plody obecně, brokolice, pórek a špenát.

Těhotenství a porod
Autor: Magdalena Mikulandová
www.studioprozeny.cz

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA