Vápník v těhotenství | Těhotenství.cz

Vápník v těhotenství

Vápník v těhotenství - Těhotenství.cz

V průběhu těhotenství má žena zvýšenou potřebu vápníku o 50%.Plod odebírá svou potřebu a nároky na vápník z mateřské krve. Vápník je zásadní pro posilnění kostí těhotných žen a pro budování kostí u miminka - podílí se největší měrou na stavbě kostí, páteře, zubů, vlasů, nehtů a kůže. Většina těhotných žen může získat dostatek vápníku pro zajištění zvýšené potřeby, aniž by to znamenalo příliš mnoho úsilí. Tělo se přizpůsobí během těhotenství tím, že absorbuje vápníku více a vylučuje méně. Vápník ale může během těhotenství chybět a se změnou hormonálních hladin, která během těhotenství vzniká, je možná zvýšená tvorba zubních kazů. Správnou hladinou vápníku lze také snížit riziko preeklampsie.

Podle nejnovějších doporučení je pro těhotné vhodný denní příjem 1000 miligramů vápníku. Což odpovídá např. 3-4 sklenicím mléka.  Nejlepší způsob, jak získat vápník je z mléčných výrobků, jako jsou mléko, jogurt, se sníženým obsahem tuku, sýr (ale ne s různými druhy plísní) a listová zelenina.

Poté, co se dítě narodí by měl příjem vápníku pokračovat, pokud je ale strava matky dostatečně rozmanitá a vyvážená, není potřeba vápník doplňovat ve formě potravinových doplňků. Zásoby vápníku u dobře živené ženy jsou velmi vysoké. Obsah vápníku v mateřském mléce nezávisí na příjmu vápníku kojící matky, ale vápník se bere z kostní zásoby maminky. Pokud má žena vlastní nízkou zásobu vápníku doporučuje se jí vyšší konzumace mléčných výrobků pro její zásobení vápníkem ne pro vyšší obsah v mateřském mléce.

Množství vápníku ve 100 gramech mléka

Mateřské mléko

Umělá náhrada

Kravské mléko

35 mg

40-60 mg

125 mg

 

Největší zdroje vápníku: mléčné výrobky a mléko, brokolice, celer, sójové produkty, listová zelenina, sardinky a šproty, mák, sezamové a slunečnicové semeno, čedar, tofu, fíky. Správné vstřebání vápníku pomáhá zajistit vitamin D.

Těhotenství.cz, Foto: Pixmac

Vápník v těhotenství - podobné příspěvky

Čtyři látky, které miminko (ne)potřebuje

Výživa v době těhotenství na sebe klade velké nároky. Měla by být pestrá nejen pro maminku, ale také pro miminko. Nadšení z čekání na nového člena rodiny může brzy vystřídat zmatek. Co miminko potřebuje k dobrému rozvoji, aby jemu ani mamince nic nechybělo? Pojďme se zaměřit na čtyři klíčové...

Vitamin B9 - důležitý nejen pro budoucí maminky

Těhotenství je jednou z nejkrásnějších etap života ženy. Současně s sebou ale přináší řadu otazníků. Mnoho budoucích maminek si klade otázky týkající se toho, co dělat pro to, aby se narodilo miminko zdravé a bylo v pořádku. Nezbytným předpokladem pro zdravý vývoj plodu je mimo jiné dostatečná...

Může vitamin D snížit bolesti při porodu?

Vědci z Americké anesteziologické společnosti zveřejnili informace ohledně vlivu vitaminu D na porodní bolesti žen. Podle jejich výzkumu, mají těhotné ženy s nízkou hladinou vitaminu D, intenzivnější bolesti při porodu.  Nedostatek vitaminu D byl dlouho spojován např. s depresemi, ale toto je...

Fíky jsou vhodný doplněk stravy v těhotenství

Fíky jsou díky svým nutričním hodnotám na seznamu nejzdravějších potravin pro druhý trimestr těhotenství. Jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku  a draslíku. Mají vyšší obsah vlákniny než běžně konzumované ovoce a zelenina.

Vápník - fíky jsou velmi dobrým zdrojem vápníku, jehož...

Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte

Vliv složení stravy na nenarozené dítě není jen velmi důležitou oblastí výzkumu, ale také jednou z nejsložitějších. Nová studie nahlíží hlouběji do efektů omega mastných kyselin na vývoj mozku plodu.

Důležitost správně vyvážené stravy v průběhu těhotenství není snad ani potřeba...