Potraviny v těhotenství - co se smí a nesmí jíst v těhotenství

Jahody v těhotenství

Jahody jsou známy již od dob starověkého Říma a byly nazývány královským ovocem. Na území Čech a Moravy se jahody začínají pěstovat až kolem 19. století.

Banán v těhotenství

Banány obsahují velké množství vitamínu B6, dále pak vitamíny C, B1, B2, E a kyselinu listovou. Banány jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem.

Vláknina je zastoupena v banánech ve významném množství v rozpustné a nerozpustné formě. Oba její druhy snižují hladinu lipidů a cholesterolu. Banány obsahují i malé množství serotoninu.

Cizrna v těhotenství

Cizrna patří mezi nejvhodnější potraviny v těhotenství! Obsahuje totiž spoustu velmi důležitých živin, vhodných jak pro nastávající maminku, tak pro miminko v bříšku.

Něco málo z historie

Cuketa v těhotenství

Cuketa se řadí mezi teplomilné rostliny a je druhem tykve. Pochází z Mexika a střední Ameriky. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé.

V kuchyni se často používají malé cukety, prakticky bez vaty a zrníček, které jíme pro jejich vlastní chuť. Nejchutnější jsou cukety o velikosti 20 - 30 cm. Samozřejmě je v této velikosti neloupeme. Tyto malé plody upravujeme se slupkou. Nachází se v ní totiž nejvíce živin.

Dýně Hokaido v těhotenství

Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky.

Rajčata

Pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic. Počátek pěstování se detekuje v Itálii a Portugalsku. Oblibu získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování.

Rajčata a jejich prospěšnost

Chřest

První zmínky o chřestu pocházejí ze starověkého Egypta. Dalšími průkopníky byly Římané. Dnes se chřest pěstuje ve Španělsku, Mexiku, Francii.

Čím chřest vyniká