Recepty pro těhotné - kuchařka pro těhotné | Těhotenství.cz

Recepty pro těhotné - kuchařka pro těhotné

Letní jahodové osvěžení

Postup přípravy receptu: 

Jahody rozmixujete a přidáte acidofilní mléko, lžičku datlového sirupu a kostky ledu, tento lahodný nápoj můžete popíjet brčkem ideálně u bazénu J

Banánový koktejl

Postup přípravy receptu: 

Banán rozmixujeme a přidáme acidofilní mléko a med.

Více o banánech v těhotenství zde.

Štěpánka Procházková akreditovaný výživový poradce www.vyzivovy-poradce.net Facebook: Výživový poradce Štěpánka Procházková

Cizrnová polévka s mrkví

Postup přípravy receptu: 

Z kuřecích kostí uděláme vývar, do vývaru přidáme strouhanou mrkev a cizrnu. Dále přidáme bobkový list, nové koření, sůl, trochu pepře a povaříme, než mrkev změkne. Lze dozdobit petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme s pečivem

Akreditovaný výživový poradce Štěpánka Procházková
www.vyzivovy-poradce.net
Facebook: Výživový poradce Štěpánka Procházková

Plněná cuketa

Postup přípravy receptu: 

Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem a trochu podlijeme vodou. V troubě zapékáme cca 30-40 minut

Akreditovaný výživový poradce Štěpánka Procházková
www.vyzivovy-poradce.net

Dýňová polévka

Postup přípravy receptu: 

Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.

Rajčata plněná zeleninou a sýrem

Postup přípravy receptu: 

Z rajčat seřízneme vršky, ostrou lžičkou vydlabeme vnitřky a naplníme je zeleninovým salátem. Ten připravíme smícháním strouhaného celeru pokapaného citrónem a s drobnými kostičkami brambor, mrkve, jablka, okurky, se strouhaným sýrem a vnitřky rajčat. Osolíme, opepříme a smícháme s majonézou, zjemněnou jogurtem nebo zakysanou smetanou. Povrch plněného rajčete posypeme jemně nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem.

Chřest se šunkou a sýrem

Postup přípravy receptu: 

Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.
Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.
Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.
Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.