Přejít k hlavnímu obsahu

Štědrovečerní menu: Tradiční recepty na kapra, bramborový salát a hráškovou polévku pro váš Štědrý večer

Štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře je jedním z vrcholů vánočních svátků, ať už tradiční či moderní. Pro mnoho rodin je to chvíle, kdy se schází u stolu, aby společně oslavili a poděkovali za minulý rok. Každá rodina má své vlastní tradice a oblíbená jídla, která připravuje pro tuto zvláštní příležitost. V tomto článku se podíváme na návody a recepty na štědrovečerní jídlo, která vám pomohou vytvořit nezapomenutelný vánoční zážitek pro vaši rodinu a přátele, třeba pokud děláte štědrovečerní tabuli poprvé.

Bramborový salát

Ingredience

  • 1 kg brambor

  • 3 středně velké kyselé okurky

  • 2 větší cibule

  • 3 vajíčka

  • 200 g majonézy

  • 2 lžičky dijonské hořčice

  • 2 lžičky cukru

  • 2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte.

  2. Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle do velké mísy.

  3. Nakrájejte kyselé okurky a cibule na drobné kostky a přidejte k bramborám.

  4. Vařená vajíčka nakrájejte na kostky a přidejte do mísy.

  5. V malé míse smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, cukr, sůl a pepř.

  6. Směs s majonézou přidejte do mísy s bramborovým salátem a důkladně promíchejte.

  7. Nechte salát odležet v lednici alespoň hodinu, aby chutě dobře zkombinovaly.

Hrášková polévka

Ingredience

  • 500 g mražených hrášku

  • 1 středně velká cibule

  • 2 brambory

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 2 lžíce másla

  • 200 ml smetany

  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli.

  2. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a orestujte je.

  3. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.

  4. Přidejte mražené hrášky a vařte dalších 5-10 minut.

  5. Rozmixujte polévku do hladké konzistence pomocí mixéru.

  6. Vraťte zpět na plotnu a přidejte smetanu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

  7. Podávejte horkou s kousky chleba nebo krutony.

Kapr trochu jinak

Ingredience

  • 1 kapr (velikost podle počtu hostů)

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce sádla nebo oleje

  • 200 g hub (ideálně žampiony)

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžička mletého kmínu

  • 1 lžička mletého černého pepře

  • 1 lžička mletého soli

  • 1 citron

  • Petržel na ozdobu

Postup

  1. Kapra očistěte, opláchněte a osušte.

  2. Nařežte cibuli na drobné kostky a česnek na tenké plátky.

  3. V hlubší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.

  4. Přidejte na plátky nakrájené houby a opékejte do měkka.

  5. Posypte moukou a opět krátce osmahněte.

  6. Přidejte kmín, pepř a sůl a promíchejte.

  7. Kapra potřete citronovou šťávou, solí a pepřem.

  8. Naplňte ho připravenou směsí z pánve a zašijte nebo upevněte drátem.

  9. Kapra pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30 minut na 1 kg masa.

  10. Hotového kapra podávejte ozdobeného citronovými plátky a petrželí.

Štědrovečerní večeře je časem, kdy se rodiny spojují u stolu a sdílejí chvíle radosti a vděčnosti. Nezáleží na tom, zda preferujete tradiční recepty nebo moderní pokrmy, co je důležité, je, že se sdružujete s těmi, které máte rádi. Doufáme, že tyto recepty a návody vám pomohou vytvořit nezapomenutelný vánoční zážitek, plný chutí a radosti. Přejeme vám šťastné a lahodné štědrovečerní večeře a krásné Vánoce!

autor: www.tehotenstvi.cz | Veronika Bělešová
kategorie: Zajímavosti

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA