Přejít k hlavnímu obsahu

Mandle v těhotenství

mandle, životospráva, energie v těhotenství, vývoj mozku, kyselina listová, antioxidanty, Krevní oběh

Mandle jsou bezpečnou a doporučovanou volbou pro každodenní svačinky během těhotenství - jsou bohaté na vlákniny, dodávají energii, zlepšují paměť, vývoj mozku dítěte, pomáhají zlepšovat krevní oběh a obsahují také velmi důležitou kyselinu listovou.

Energie

Během těhotenství se značně zvyšují energetické potřeby matky. Jelikož je výživový obsah mandlí velmi vysoký, jsou tak skvělým zdrojem energie.

Paměť

Rovněž z hlediska zlepšení paměti jsou mandle obdivuhodné. Jsou velmi bohaté na esenciální tuky a pomáhají zlepšovat paměť a inteligenci. Jíst je během těhotenství tak pomáhá zajistit správný vývoj mozku dítěte.

Kyselina listová

Kyselina listová je B-Vitamin, který pomáhá při růstu buněk a zajišťuje zdravý růst plodů. Mandle jsou bohatým zdrojem přírodní formy kyseliny listové - folátu. Jedná se o jednu z nejdůležitějších živin prvního trimestru.

Krevní oběh

Mandle pomáhají zlepšovat krevní oběh. To je velice důležitý požadavek během těhotenství, protože se tak dostane k dítěti více kyslíku a živin, což je velmi důležité pro jeho správný vývoj.

Antioxidanty

Mandle jsou bohatým zdrojem antioxidantů, což jsou přírodní sloučeniny, které pomáhají matce a jejímu dítěti bojovat proti volným radikálům a tím pomáhají udržet matku a dítě zdravé. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit buněčné struktury a vést k mnoha nemocem. Životospráva v těhotenství bohatá na antioxidanty tak zajišťuje správnou tvorbu buněčné struktury dítěte. Dítě dítěte je lépe chráněno před nepravidelnostmi, sníží se možnost potratu, vrozených vývojových vad a vývojových problémů u dítěte.
 

Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mohou mandle snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Jsou bohaté na hořčík, který je podstatný pro prevenci infarktu a hypertenze, proto konzumace mandlí vede ke zdravějšímu srdci. Bylo zjištěno, že mandle jsou vysoce účinné při snižování špatného cholesterolu a při zachování toho zdravého. Mandle jsou také bohaté na vitamín E, což pomáhá tělu bojovat proti rakovině, Alzheimerově chorobě a také nižší pravděpodobnosti srdečních onemocnění.

Mandle mají nízký obsah sacharidů a mají vysoký obsah bílkovin a vláken. Při jejich konzumaci se projevuje pocit sytosti. Příjem kalorií se tedy snižuje. To umožňuje udržet váhu pod kontrolou. Protože mandle jsou dobrým zdrojem stopových minerálů, jako jsou hořčík a fosfor, pomáhají budovat silné zuby a kosti.

Těhotenství.cz