Přejít k hlavnímu obsahu

Chřest se šunkou a sýrem

Postup přípravy receptu

Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.
Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.
Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.
Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

Chřest, recepty, chřest se šunkou
  • 70 g eidam
  • 200g vepřová šunka od kosti
  • 3 lžíce máslo
  • 70 g ementál
  • 2 lžíce petrželka
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • 70 g gouda
  • 500 g bílý chřest

Těhotenství.cz