Listerióza – skryté nebezpečí pro těhotné | Těhotenství.cz

Listerióza – skryté nebezpečí pro těhotné

Listerióza – skryté nebezpečí pro těhotné - Těhotenství.cz

Každá nastávající maminka je v průběhu těhotenství vystavena působení choroboplodných zárodků. Mezi ty nebezpečné patří listerióza.

Listerióza je infekční onemocnění, které probíhá většinou naprosto banálně jako horečka, zvracení, křeče žaludku, bolesti svalů. Může probíhat i bezpříznakově. U lidí s oslabenou imunitou a u těhotných žen však může probíhat závažně až pod obrazem zánětu mozkových plen. Uvádí se, že u těhotných je riziko nákazy listeriózou až 20x větší než u ostatní populace.  Nebezpečí listeriózy hrozí především v prvním trimestru, kdy může vyvolat potrat. V pozdějších stádiích těhotenství může být příčinou vážných komplikací. Životně důležitá je včasná diagnóza a účinné léčby.

Nebezpečí infikování hrozí především ze syrového masa, nedostatečně zpracovaných uzenin a nepasterizovaných sýrů. Proto by se těmto potravinám těhotná měla vyhýbat, při práci v kuchyni je potřebné si pečlivě mýt ruce po práci s masem a používat jinou utěrku na ruce a jinou na nádobí. V současné době jsou všechny sýry prodávané v obchodech pasterizované.

Nevhodná jídla s rizikem listeriózy:

  • játra a játrové paštiky
  • nepasterované mléčné výrobky (hlavně měkké sýry, sýry švýcarské a francouzské, sýry zrající a sýry s modrou plísní)
  • nedostatečně tepelně zpracované maso
  • vnitřnosti a výrobky z nich
  • nedostatečně uvařená vejce
  • nedostatečně uvařené párky
  • syrové rybí maso

Bakterie listerie se může vyskytnout i v šunce nebo jiných masných výrobcích, proto je důležité tyto potraviny ohřát např. v mikrovlnné troubě. Salát je nutné důkladně oprat v čisté tekoucí vodě.

 

Těhotenství.cz