Přejít k hlavnímu obsahu

Nový pohled na mořské ryby v jídelníčku těhotných

Ryby v těhotenství

Obecné doporučení pro těhotné ženy dosud říká, že by se měly vyhýbat masu mořských ryb, konkrétně ze žraloka, mečouna či tuňáka neboť tito mořští živočichové obsahují poměrně velké množství rtuti. Nová studie zveřejněná v lednu však uvádí: po tři desítky let výzkumu na Seychelách (ostrovy v Indickém oceánu), nebyly nalezeny vývojové problémy u dětí narozených ženám, které konzumují mořské ryby v mnohem vyšším množství než je průměr. Nejnovější poznatky tak naznačují, že olej v rybách může působit proti negativnímu působení rtuti.

„Ženy v této oblasti jí hodně ryb, průměrně asi 12x týdně a míra vlivu rtuti na organismus je u nich asi 10 krát vyšší než u průměrných Američanů. U těchto žen a jejich dětí jsme nenalezli žádnou spojitost mezi těmito expozicemi rtuti a vývojovými výsledky. Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku mohou chránit mozek před možnými toxickými účinky rtuti.“ řekl spoluautor studie E. Wijngaarden, (Ústav veřejného zdravotnictví v Rochesteru). Tyto nové poznatky zřejmě povedou k přehodnocení týkajících se rizik při požívání ryb během těhotenství.

Vysoké hladiny expozice rtuti mohou způsobit vývojové problémy u dětí. Protože všechny mořské ryby obsahují stopové množství rtuti, lékaři po desetiletí doporučovali nastávajícím maminkám omezit spotřebu mořských ryb. Například asociace pro podporu a ochranu zdraví v USA doporučovala, aby těhotné ženy omezily konzumaci ryb na dvakrát týdně. Ale v červnu 2014 FDA oznámila, že plánuje aktualizovat tato doporučení.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA