Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte

Vliv složení stravy na nenarozené dítě není jen velmi důležitou oblastí výzkumu, ale také jednou z nejsložitějších. Nová studie nahlíží hlouběji do efektů omega mastných kyselin na vývoj mozku plodu.

Důležitost správně vyvážené stravy v průběhu těhotenství není snad ani potřeba zdůrazňovat. Jak se dítě vyvíjí, potřebuje přístup ke všem složkám důležitým k přirozenému vývoji celého těla. Vzhledem k tomu, že většina fyzického vývoje mozku probíhá ještě před narozením, složení stravy matky má na něj mnohem větší vliv než na ostatní orgány.

Nedávná studie provedená na fakultě medicíny Univerzity v Tohoku v Japonsku, se zabývá vlivem mastných kyselin omega-6 a omega-3. Důležitost omega mastných kyselin je velmi dobře zdokumentována, avšak tato studie, vedená prof. Noriko Osumi, byla zaměřena specificky na vliv těchto kyselin na vývoj mozku.

 

Důležitost omega-3 mastných kyselin

Jak kyselina omega-3 tak omega-6 jsou označovány jako "esenciální mastné kyseliny" protože si je tělo nedokáže vytvářet samo, ale potřebuje je ke správnému fungování a proto je musí získávat z jiných zdrojů.

Omega kyseliny v těle zastávají funkci úložny energie, transportu kyslíku, napomáhají správné funkci buněčných stěn a zmírňují následky zánětů.

Nejvýznamnějším zdrojem omega-3 kyselin jsou mořské ryby. Mezi ty nejčastější formy patří kyselina dokosahexaenová a kyselina eikosapentaenová. Omega-3 kyseliny zrychlují růst mozku u plodu. Také mají pozitivní vliv na vývoj očí. U plodu, který má během vývoje nedostatek omega-3 je větší riziko, že se narodí se zrakovou vadou.

 

Poměr omega-3 a omega-6

Prof. Osumi se svým týmem také zjistili, že omega-3 je celkově mnohem důležitější než omega-6 a měla by se ve stravě vyskytovat ve větším množství. Omega-6 se nejvíce vyskytuje v rostlinných olejích, omega-3 v podstatě výhradně v rybách.

Vzhledem k nedostatku omega-3 a omega-6 v jídle se doporučuje jíst alespoň 250 gramů ryb každý týden.

Foto: Pixmac, Těhotenství.cz

Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte - podobné příspěvky

Nový pohled na mořské ryby v jídelníčku těhotných

Obecné doporučení pro těhotné ženy dosud říká, že by se měly vyhýbat masu mořských ryb, konkrétně ze žraloka, mečouna či tuňáka neboť tito mořští živočichové obsahují poměrně velké množství rtuti. Nová studie zveřejněná v lednu však uvádí: po tři...

Máte v těhotenství neobvyklé chutě? Zkuste ančovičky!

Ančovičky neboli Sardel obecná je mořská rybka velikosti 10-15 cm, žije v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. Ančovičky a stejně tak losos jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což je velmi důležité pro vývoj mozku dítěte. Na rozdíl od...

Vitamin B9 - důležitý nejen pro budoucí maminky

Těhotenství je jednou z nejkrásnějších etap života ženy. Současně s sebou ale přináší řadu otazníků. Mnoho budoucích maminek si klade otázky týkající se toho, co dělat pro to, aby se narodilo miminko zdravé a bylo v pořádku. Nezbytným...

Čokoláda v těhotenství? Ano!

Dobrá zpráva pro všechny nastávající maminky: sníst přibližně 30 g čokolády každý den během těhotenství může pozitivně ovlivňovat růst a vývoj miminka. Tyto závěry obsahuje nová studie, která byla představena  začátkem ledna na 36.ročníku odborné...

Maminky jezte v těhotenství ryby, podpoříte duševní rozvoj nejen u sebe ale i u miminka

Dle výzkumu vědců z university v Bristolu, provedeného v 90.letech je prokazatelné,  že děti jejichž  maminky v těhotenství pravidelně konzumovaly ryby, mají lepší výsledky např. v inteligenčních testech. Studie sledovala zdraví a vývoj dětí z...