Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte | Těhotenství.cz

Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte

Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte - Těhotenství.cz

Vliv složení stravy na nenarozené dítě není jen velmi důležitou oblastí výzkumu, ale také jednou z nejsložitějších. Nová studie nahlíží hlouběji do efektů omega mastných kyselin na vývoj mozku plodu.

Důležitost správně vyvážené stravy v průběhu těhotenství není snad ani potřeba zdůrazňovat. Jak se dítě vyvíjí, potřebuje přístup ke všem složkám důležitým k přirozenému vývoji celého těla. Vzhledem k tomu, že většina fyzického vývoje mozku probíhá ještě před narozením, složení stravy matky má na něj mnohem větší vliv než na ostatní orgány.

Nedávná studie provedená na fakultě medicíny Univerzity v Tohoku v Japonsku, se zabývá vlivem mastných kyselin omega-6 a omega-3. Důležitost omega mastných kyselin je velmi dobře zdokumentována, avšak tato studie, vedená prof. Noriko Osumi, byla zaměřena specificky na vliv těchto kyselin na vývoj mozku.

 

Důležitost omega-3 mastných kyselin

Jak kyselina omega-3 tak omega-6 jsou označovány jako "esenciální mastné kyseliny" protože si je tělo nedokáže vytvářet samo, ale potřebuje je ke správnému fungování a proto je musí získávat z jiných zdrojů.

Omega kyseliny v těle zastávají funkci úložny energie, transportu kyslíku, napomáhají správné funkci buněčných stěn a zmírňují následky zánětů.

Nejvýznamnějším zdrojem omega-3 kyselin jsou mořské ryby. Mezi ty nejčastější formy patří kyselina dokosahexaenová a kyselina eikosapentaenová. Omega-3 kyseliny zrychlují růst mozku u plodu. Také mají pozitivní vliv na vývoj očí. U plodu, který má během vývoje nedostatek omega-3 je větší riziko, že se narodí se zrakovou vadou.

 

Poměr omega-3 a omega-6

Prof. Osumi se svým týmem také zjistili, že omega-3 je celkově mnohem důležitější než omega-6 a měla by se ve stravě vyskytovat ve větším množství. Omega-6 se nejvíce vyskytuje v rostlinných olejích, omega-3 v podstatě výhradně v rybách.

Vzhledem k nedostatku omega-3 a omega-6 v jídle se doporučuje jíst alespoň 250 gramů ryb každý týden.

Foto: Pixmac, Těhotenství.cz

Konzumace ryb v těhotenství pozitivně ovlivňuje vývoj mozku dítěte - podobné příspěvky

3 mýty o vývoji dítěte

1. Miminko si přeci řekne, co mu chybí! Chutě těhulky jsou směrodatné

Verdikt mýtus. Ženin organismus je v těhotenství ovlivněn výraznými hormonálními změnami, které mají dopad na vnímání pachů a chutí. Právě změny vnímání chuti vedou gravidní ženu k vystupňované...

Ryby jsou v těhotenství zdrojem jódu, jak ho ale získat když ryby nejím?

Nemám ráda ryby. Vím, že jsou zdrojem jódu a v těhotenství je ho třeba. Mohu ho získat z jiných potravin nebo v tabletách?

Odp.: Jód je významná složka pro vývoj plodu, zvláště pak jeho mozku. Kromě moř­ských ryb a plodů moře najdete jód také v jodizované soli, brokolici, pórku a špenátu...

Nový pohled na mořské ryby v jídelníčku těhotných

Obecné doporučení pro těhotné ženy dosud říká, že by se měly vyhýbat masu mořských ryb, konkrétně ze žraloka, mečouna či tuňáka neboť tito mořští živočichové obsahují poměrně velké množství rtuti. Nová studie zveřejněná v lednu však uvádí: po tři desítky let výzkumu na Seychelách (ostrovy v...

Máte v těhotenství neobvyklé chutě? Zkuste ančovičky!

Ančovičky neboli Sardel obecná je mořská rybka velikosti 10-15 cm, žije v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. Ančovičky a stejně tak losos jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což je velmi důležité pro vývoj mozku dítěte. Na rozdíl od některých nedoporučovaných ryb v těhotenství, jako  ...

Vitamin B9 - důležitý nejen pro budoucí maminky

Těhotenství je jednou z nejkrásnějších etap života ženy. Současně s sebou ale přináší řadu otazníků. Mnoho budoucích maminek si klade otázky týkající se toho, co dělat pro to, aby se narodilo miminko zdravé a bylo v pořádku. Nezbytným předpokladem pro zdravý vývoj plodu je mimo jiné dostatečná...