Přejít k hlavnímu obsahu

V těhotenství pozor na lékořici. Může ovlivnit vývoj dítěte 

Lékořice v těhotenství

Lékořice patří mezi byliny, které za běžných okolností tělu prospívají. V těhotenství však může mít negativní vliv na plod. Jako u všeho platí, že čím vyšší míra konzumace, tím vážnější efekt hrozí. O jaká konkrétní rizika se jedná? A lze si nějakým způsobem dopřávat lékořici v těhotenství bezpečně? 

Lékořice jako univerzální lék 

Tajemství léčivých účinků této byliny spočívá v glycirizinu: látce sladší než cukr, která koluje v kořenech lékořice. Ne nadarmo získala rostlina přezdívku „sladké dřevo“ a ne nadarmo její chuť řada lidí připodobňuje k pendrekovým bonbonům. 

Ačkoli se názory na příchuť značně různí, zdravotní přínosy tzv. elixíru života jsou jednoznačné

  • Zmírnění (chronické) únavy 
  • Léčba zánětů dýchacích cest či tlustého střeva, stejně jako poruch trávení či vředů  
  • Zvýšení imunity 
  • Pomoc při kašli, rýmě a nachlazení 
  • Rozpouštění hlenů 
  • Úleva od menstruačních obtíží 
  • Hojení ekzému (při zevním použití ve formě pasty) 
  • Ovlivnění zánětlivých reakcí, čímž se uplatní v boji se všemi druhy zánětlivých onemocnění (např. hepatitida) 
  • Pozitivní vliv na paměť a mentální činnost celkově 
  • Antibakteriální účinky 
  • Posílení svalů a kostí 
  • Zlepšení kvality pleti 

Léčivý kořen se ukázal také jako spojenec pacientů trpících bronchitidou, astmatem a řadou dalších chorob. 

Lékořice v těhotenství jako hrozba pro miminko?

Všestranně využitelnou rostlinu znají cukráři stejně dobře jako lékaři. Nejen na pendrek, ale i při výrobě likérů, nealkoholických nápojů a doplňku upravujícím chuť (resp. sladkost) nalezne bylina původem z jižní Evropy využití. 

Na jedné straně studnice zdraví má ale také svou stinnou stránku… 

Při nadměrném a dlouhodobém užívání může vést ke zvýšení krevního tlaku a potlačení tvorby moči. Tento způsob konzumace rovněž vyvolává negativní účinky podobné jako u kortikosteroidů. Opatrnost se vyplatí dodržovat také osobám na léčbě přípravky obsahující digoxin. 

Trpíte-li srdečními, ledvinovými či jaterními chorobami, případně hypertenzí, užívání lékořice se zcela vyvarujte. 

V neposlední řadě se rostlina neslučuje s obdobím těhotenství. Laboratorní experimenty nalezli spojitost mezi látkou glycirizin a změnami v placentě, které vedou k usnadnění proudění stresového hormonu kortizolu z matčina organismu do miminka. Kortizol napomáhá vývoji plodu, ale pouze do určité míry. V nadměrném množství může pozměnit vývoj nervové soustavy a vést ke kognitivním či behaviorálním potížím v pozdějším životě

Co ukázal výzkum?

Výzkumný soubor dětí ve věku třinácti let rozdělili vědci do dvou skupin podle toho, jaké množství lékořice jejich matky konzumovali v těhotenství: 

  • První skupina: 250 miligramů glycirizinu týdně. 
  • Druhá skupina: 500 miligramů týdně. 

Děti „milovnic lékořice“ vykazovaly o sedm bodů nižší IQ, zhoršenou paměť a třikrát vyšší riziko ADHD. U dívek z této skupiny se navíc zaznamenal dřívější nástup puberty a vyšší BMI: tělesná hmotnost činila v průměru o osm kilogramů více. 

Během samotného období těhotenství navíc roste riziko předčasného porodu. Podle vědců totiž lékořice podporuje tvorbu prostaglandinu, přispívajícího k urychlení porodu. 

Lze si dopřávat lékořici bezpečně i v těhotenství? 

Není zatím známo, od jakého zkonzumovaného množství nastávají negativní účinky na plod. Vědci se však shodují, že čas od času si pendrek, pár lékořicových bonbonů nebo jiný pamlsek můžete bezpečně dopřát. Zmiňovaná studie totiž nenalezla u 250 miligramů glycirizinu týdně žádný z negativních příznaků. 

Pro představu: oblíbené pendrekové „žížaly“ či „šneci“ obsahují na 100 gramů maximálně 200 miligramů glycirizinu. Vyšší koncentrace této látky by měla být na produktu jasně vyznačena. Rozhodně se vyplatí vyhnout se léčivým přípravkům typu kapky nebo čaje, v nichž koncentrace glycirizinu dosahuje obvykle ještě vyšší hodnoty než v čisté lékořici. 

Jako zcela bez rizika v těhotenství se ukázala lékořice zbavená glycirizinu. Deglycyrizinovaná lékořice se může pochlubit podobnými léčivými účinky jako „běžná verze“ této byliny. Mezi její hlavní přednosti patří: 

  • Příznivý vliv na trávení. 
  • Podpora produkce žaludečních šťáv. 
  • Zvýšená tvorba látek poskytujících ochranu žaludku a jícnu. 

Předpokladem pro získání těchto efektů na zdraví je kombinování léčivky se slinami. V praxi se tedy vyplatí si lékořicové bonbony vychutnávat a pendrek důkladně žvýkat. 

Žvýkání se navíc ukázalo jako účinná prevence rozvoje zubního kazu díky antivirovým a antibakteriálním účinkům. 

Konzumace lékořice se v těhotenství pojí s řadou rizik. Pro získání jistoty bezpečného průběhu gravidity je vhodné se během období této bylině gestace zcela vyhnout. A pokud se bez lékořicových pamlsků zkrátka neobejdete, vybírejte produkty bez obsahu glycirizinu. 

autor: www.tehotenstvi.cz | Pavel Drahoňovský

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA